عایق رطوبتی

عایق کاری و آب بندی همواره یکی از مسائل مهم و حیاتی در صنعت ساختمان به شمار می رود و اگر جدی گرفته نشود قطعا خسارات جبران ناپذیری را به ساختمان وارد می کند. یکی از دغدغه های اصلی فعالان صنعت ساختمان جلوگیری از نفوذ آب به قسمت های مهم ساختمان و یا عایق کاری استخر و یا مخازن صنعتی است. در مقاله های قبلی در مورد انواع مواد آب بندی صحبت کردیم ولی در این مقاله قصد داریم بصورت اختصاصی به عایق رطوبتی  بپردازیم.

نوع عایقی که معمولا برای آب بندی استخر استفاده می شود به صورت دوجزئی می باشد که یک جزء آن به صورت پودری و پایه سیمان می باشد و یک جزء دیگر آن بر پایه رزین های اکریلیک پایه آب است. این پرطرفدارترین و اقتصادی ترین ترکیب برای عایق استخر و مخرن بشمار می رود. این محصول بعد از اجرای کف و دیواره های استخر به صورت یک روکش نازک اجرا می شود و چون ضخامت اجرای آن بسیار کم است ،اجرای آن نیازمند دقت بسیار بالاست تا تمامی سطوح کف و دیواره ها کاملا پوشش داده شود. در بسیاری از موارد به دلیل سهل انگاری در اجرا حتی با وجود مواد با کیفیت بسیار بالا نتیجه مطلوب حاصل نشده و بعد از پرکردن استخر و مخزن شاهد نشتی آب بودیم.

عایق رطوبتی

چرا استخر نیاز به آب بندی دارد؟

امروزه برای ساخت استخر معمولا از همان مصالح قدیمی مانند آجر و شن و ماسه استفاده می کنند و در برخی مواقع شاهد استفاده از بتن آماده برای ساخت استخر هستیم. بتن و ملات با وجود مقاومت فشاری خوب و دوام بالا در مقابل نفوذ آب عایق نیست و آب به راحتی در آن نفوذ میکند و دلیل آن تخلخل بالای آن است. شاید بتوان از بتن آماده با نسبت آب به سیمان پایین انتظار نم بندی داشت ولی بدانید که بتن آماده حتی با وجود پوزولان و نسبت آب به سیمان پایین بازهم در شرایط تماس دائمی با رطوبت و آب عایق نیست. برای از بین بردن این تخلخل و آب بند کردن بتن یک مقاله مفصل نوشته شده که می توانید از طریق این لینک به آن مراجعه کنید.

درکل برای جلوگیری از نفوذ آب به داخل بتن ما نیاز داریم که این تخلخل را با ایجاد شبکه ای پیوسته درداخل بافت بتن از بین ببریم یعنی فضاهای خالی موجود در بتن و ملات با ایجاد یک شبکه یکپارچه کاملا پوشیده و پُر بشه. همونطور که در مقاله آب بندی بتن اشاره کردیم پرمصرف ترین ماده برای پُر کردن این تخلخل چسب بتن هست. چسب بتن با ایجاد یک شبکه به هم پیوسته و ایجاد یک غشاء ضدآب در داخل بتن از نفوذ آب جلوگیری میکنه و همانطور که قبلا توضیح دادیم اینکار بسیار هزینه بر است.چرا؟؟ چون شا باید در هر مترمکعب بتن  حداقل 40کیلو چسب بتن مصرف کنید تا بتن و ملات شما آب بند بشه که با یک حساب کتاب سرانگشتی متوجه میشین که اصلا صرفه اقتصادی نداره. حالا چاره چیه؟

چاره اینه که بجای اینکه کل حجم بتن و ملات رو آب بند کنید از عایق استخر با ضخامت کم استفاده کنید که در قسمت های بعد به اون میپردازیم.

انواع عایق رطوبتی

احتمالا تابحال دچار سردرگمی های زیادی راجب عایق رطوبتی شدین و وقتی به فروشگاه مراجعه کردین و یا خواستین از طریق گوگل اطلاعاتی رو کسب کنین در انتخاب نوع عایق دچار شک و تردید شدین و یا اصلا نتونستین اون چیزی رو که  مدنظر دارین رو پیدا کنین. در سال های اخیر شاهد ظهور عایق رطوبتی با پایه های مختلف هستیم که هر کدام از این عایق ها کاربرد جداگانه ای دارند و مختص یک نوع زیرکار هستند. متاسفانه به کرات مشاهده شده که عدم آگاهی یا برای منافع شخصی خسارت های سنگین به کارفرما وارد شده است که ما امیدواریم با این مقاله بتونیم بخش زیادی از ابهامات شمارا برطرف کنیم. در این قسمت سعی داریم تا شمارو با انواع عایق رطوبتی آشنا کنیم.

عایق رطوبتی پایه سیمان–اکریلیک

عایق رطوبتی پایه سیمان-اکریلیک

عایق‌های دوجزئی الاستومری به عنوان یکی از بهترین گزینه‌های عایق‌کاری در صنعت ساختمان و صنایع مختلف شناخته میشن. یکی از سوال های متداول مشتریان درباره قیمت بالای این عایق‌ها و میزان مصرف اون هاست. برای پاسخ به این سوال ها، نکات کلیدی زیر رو توضیح می‌دیم:

ضخامت اجرا خیلی مهمه

ضخامت عایق یکی از عوامل بسیار مهم در عملکرد اونه. هر بسته (پک) از عایق‌های دوجزئی الاستومری می‌تواند تا 30 مترمربع سطح رو پوشش بده، اما برای رسیدن به کیفیت و عملکرد استاندارد، لازمه که ضخامت مناسب و استانداردی اعمال بشه. در ابتدا، به منظور تضمین عملکرد صحیح عایق و حفظ پیوستگی لازم، توصیه میشه که ضخامت اون حداقل 1.5 میلیمتر باشه یعنی حدودا هر بسته 30 کیلوگرمی در 10 مترمربع مصرف بشه.

بررسی دقیق ضخامت اجرا نشون میده که ضخامت استاندارد می‌تونه به افزایش کارایی عایق و بهبود ویژگی‌های عملکردی اون منجر بشه. به عنوان مثال، اگر ضخامت مناسب رعایت نشه، عایق نمی‌تونه به خوبی در برابر نفوذ آب، رطوبت و سایر عوامل جوی مقاومت کنه. همچنین، عایق‌های با ضخامت کم نمی‌تونن به درستی از مواد شیمیایی و دیگر عوامل زیان‌آور محافظت کنن.

نسبت چسب اکریلیک به عنوان جزء دوم

چسب اکریلیک به عنوان جزء دوم در ترکیب عایق‌های دوجزئی الاستومری مورد استفاده قرار می‌گیره و درصد آن در ترکیب بسیار حائز اهمیت است. ثانیاً، هر بسته 25 کیلوگرمی از این عایق نیاز داره که 5 لیتر رزین اکریلیک خالص بهش اضافه بشه.این نسبت باعث می‌شه که ویژگی‌های کشسانی عایق افزایش پیدا کنه. خاصیت کشسانی عایق یعنی اینکه به خوبی می‌تونه در برابر تغییرات حرارتی و حرکت‌های زیرکار مثل زلزله کم ریشتر مقاومت کنه و ترک نخوره.

قدرت آب‌بندی

یکی از ویژگی های مهمی که با اضافه کردن چسب اکریلیک به عایق بهبود پیدا می‌کنه، قدرت آب‌بندی اون هست. در عایق‌های دوجزئی، ترکیب درست این دو جزء این امکان رو فراهم می‌کنه که عایق بتونه به طور مؤثری از نفوذ آب جلوگیری کنه و از زیرکار در برابر رطوبت محافظت کنه. عایق‌های غیر استاندارد یا فاقد نسبت مناسب چسب اکریلیک ممکنه در برابر نفوذ آب ضعیف عمل کنن، که می‌تونه به تخریب ساختار و هزینه‌های اضافی منجر بشه.

جلوگیری از رشد جلبک

با افزودن نسبت مناسب اکریلیک، عایق همچنین می‌تونه در برابر رشد جلبک و قارچ‌ها مقاوم باشه. این خصوصیت برای استفاده در مناطق مرطوب و جایی که عایق در معرض رطوبت قرار دارد، بسیار کاربردیه. رشد جلبک‌ها نه تنها ظاهر عایق را تحت تأثیر قرار می‌ده، بلکه می‌تواند خواص عملکردی اون رو هم به خطر بندازه.

تحلیل هزینه و منفعت

حالا که عواملی مانند ضخامت مناسب و نسبت چسب اکریلیک را مورد بررسی قرار دادیم، بهتره به بررسی هزینه و فایده این عایق‌ها بپردازیم. با این وجود  اینکه قیمت اولیه عایق‌های دوجزئی الاستومری ممکنه بالاتر از گزینه‌های دیگر باشه، اما با توجه به کارایی، طول عمر و ویژگی‌های حفاظت اونها، در نهایت می‌تونن هزینه‌های کمتری در درازمدت ایجاد کنن. علاوه بر این، هزینه‌های ناشی از نگهداری، تعمیر و تعویض عایق‌های ضعیف و غیر استاندارد به مراتب بالاتر از هزینه‌های مربوط به پوشش‌های با کیفیت و استاندارده.

کاربردها

عایق‌های دوجزئی الاستومری به دلیل ویژگی‌های فوق‌العاده‌اش در پروژه‌های گوناگون، از جمله سقف‌های ساختمانی، دیوارها، فونداسیون‌ها، پشت بام ها و استخرها قابل استفاده ان. قابلیتی که این عایق‌ها به اونها می‌ده، زمینه را برای ایجاد محافظت از فضا فراهم می‌کنه که می‌تونه در برابر تغییرات جوی و دیگر عوامل آسیب‌زننده مقاوم باشن.

نتیجه‌گیری

در نهایت، اگر مشتری‌ها به دنبال عایق‌هایی با کیفیت، دوام و عملکرد عالی هستن، باید به نکات مرتبط با ضخامت استاندارد و نسبت مناسب چسب اکریلیک توجه کنن. قیمت بالای عایق‌های دوجزئی الاستومری به دلیل ویژگی‌های منحصربه‌فرد و طول عمر بالای آن‌ها توجیه‌پذیر است. با سرمایه‌گذاری در این نوع عایق، مشتریان می‌تونن کیفیت بالاتر و عملکرد مطمئن‌تر را تضمین کنن، که این خودش می‌تونه به صرفه‌جویی در هزینه‌های نگهداری و تعمیر در آینده منجر بشه.

پرطرفدارترین عایق رطوبتی موجود در بازار عایق رطوبتی پایه سیمان-اکریلیک است. این عایق در بازار معمولا با نام عایق دوجزئی نیز شناخته می شود و دلیل این نام گذاری کاملا واضح و شفاف است زیرا این محصول از دو جزء پودر و رزین تشکیل شده است که باید در محل پروژه باهم ترکیب شوند و بیشترین مصرف آن برای عایق استخر است. دستور مصرف و نسبت پودر به رزین در هر برندی متفاوت است ولی درکل پایه و بیس اصلی همان پودر پلیمری کم سیمان به همراه رزین اکریلیک است. عایق رطوبتی پایه سیمان-اکریلیک چون برپایه سیمان و پرکننده های معدنی ساخته می شود قیمت بسیار مناسبی دارد و از طرفی چون با رزین اکریلیک ترکیب می شود پس از خشک شدن بسیار منعطف و تا حدود کمی کشسان است و باعث می شود در انبساط و انقباض و یخ زدگی زمستان دچار ترک خوردگی نشود و از طرفی در اثر بروز زلزله های خفیف از آب بندی خارج نشود.

همانطور که گفتیم یکی از مزیت های اصلی عایق دوجزئی قیمت پایین آن است ولی در هنگام خرید دقت کنید که قیمت های بسیار پایین شمارو وسوسه نکنه. معمولا بسیاری از شرکت ها برای رقابتی کردن قیمت از کیفیت محصول کم میکنن. مثلا مطابق با استاندارد باید به ازای هر پاکت 25 کیلوگرمی پودر پلیمری حداقل 2کیلوگرم رزین اکریلیک ارائه بشه که متاسفانه یا مقدار رزین رو کمتر میکنن یا چون رزین اکریلیک پایه آب است برای رقابتی کردن قیمت آن را با آب رقیق میکنند که این کار از کیفیت محصول بسیار کم میکنه. دومین نکته ای که باید به آن بسیار توجه بشه الیاف دار بودن پودر است که باعث میشه ملات پس از خشک شدن در برابر ترک بسیار مقاوم بشه.

این عایق از دو جزء پایه سیمان و اکریلیک تشکیل شده است که جزء پایه سیمانی به عنوان پرکننده عمل میکند و به عایق استحکام و مقاومت مکانیکی می بخشد و جزء اکریلیک به عنوان عامل چسبنده عمل کرده و باعث ایجاد یه سطح پیوسته و قوی بین ذرات سیمان و همچنین زیرکار می شود و از طرفی مهم ترین کارایی ان خاصیت آب گریزی و انعطاف پذیری است. وقتی این دوجزء باهم ترکیب شوند یک خمیر همگن و روان تشکیل میشه که به راحتی با انواع غلطک، ماله و چتکه قابل اجراست.

این محصول پس از خشک شدن یک لایه سخت و غیرقابل نفوذ تشکیل میده که از نفوذ رطوبت جلوگیری میکنه. عایق رطوبتی پایه سیمان-اکریلیک طول عمر بسیار بالایی داشته و اجرای آن بسیار آسان است. این عایق ها در تماس دائم با آب هیچ گونه مواد شیمیایی مضری وارد آب نمی کنند و به همین خاطر می توان از انها در آب بندی مخازن آب شرب هم استفاده کرد. همانطور که در قسمت های قبل گفتیم این عایق ها با ضخامت بسیار نازک برروی سطح اجرا می شوند پس باید در برابر ضربه و سایش کاملا محافظت شوند.

عایق خمیری پایه اکریلیک

این عایق بر پایه رزین های اکریلیک و پرکننده های معدنی ساخته شده است و تنها تفاوت آن با عایق های پایه سیمان-اکریلیک این است که فاقد سیمان است و به همین دلیل بصورت خمیری و آماده به کار اراِئه می شود. یکی از مزیت های بزرگ عایق رطوبتی خمیری پایه اکریلیک این است که برخلاف عایق های دوجزئی دستور مصرف بسیار آسانی دارد. دستور مصرف عایق های دوجزئی معمولا با کمی سردرگمی همراه است چون معمولا در هنگام ترکیب باید بصورت نسبی همزمان پودر و رزین و آب ترکیب شوند که این دستورمصرف برای برخی از مصرف کنندگان کمی گیج کننده است. ولی این نکته را مدنظر قرار بدهید که عایق های خمیری فاقد سیمان هستند و از این رو قطعا مقاومت عایق های دوجزئی را نخواهند داشت. پس سعی کنید برای عایق کاری سطوح کف که تردد زیاد دارند از عایق های خمیری استفاده نکنید.

عایق رطوبتی پایه قیری

قیر از زمان های قدیم به عنوان عایق استفاده میشده و اکنون که عایق های رطوبتی نوین هم به بازار آمده همچنان در کورس رقابت است. قیر  یک ماده تقریبا ارزان بحساب می آید و درصورت ترکیب با پلیمرها می تواند خاصیت چسبندگی و کشسانی بسیار خوبی پیدا کند. در عایق رطوبتی پایه قیری قیر به عنوان ماده پرکننده و پلیمرهای SBS به عنوان پلیمر مورد استفاده قرار می گیرند. این محصول بصورت تک جزئی ارائه می شود و برای لکه گیری ایزوگام های پوسیده بسیار مناسب است. این عایق علاوه بر زیرکار سیمانی برروی ایزوگام نیز چسبندگی فوق العاده ای دارد. فقط درنظر داشته باشید که این عایق نیاز به یک زیرکار تمیز و عاری از خاک دارد تا چسبندگی خوبی به شما بدهد. یکی از نقاط ضعف این محصول رنگ سیاه آن است و همچنین آنتی باکتریال نمی باشد و درصورت تماس دائم با آب مواد شیمیایی نفتی وارد آب می کند.

عایق رطوبتی پایه حلال

همانطور که از اسم این عایق ها پیداست در آن اثری از سیمان و یا قیر مشاهده نمی شود و ساختار آن بسیار شبیه رزین های اپوکسی(ایزوسیانات) است. عایق رطوبتی پایه حلال از دو جزئ اصلی رزین و هاردنر تشکیل می شود که باید در هنگام اجرا بصورت نسبی باهم ترکسی شوند. جزئ هاردنر نقش خشک کن یا سخت کننده سریع را دارد. عایق رطوبتی پایه حلال برای آب بندی استخر بسیار مناسب است و در مجاورت با آب مواد مضر و شیمیایی آزاد نمی کند.این عایق در مقابل اشعه UV بسیار مقاوم است و سرعت خشک شدن آن بسیار بالاست. این عایق در انواع رنگ قابل ارائه می باشد و پس از خشک شدن رنگ بسیار زنده و شفافی به شما ارائه می دهد.

چرا باید بجای ایزوگام از عایق های پلیمری استفاده کنیم؟

مواد پلیمری ضدآب که در قسمت های قبل به ان اشاره کردیم در سال های اخیر به عنوان جایگزین ایزوگام مصرف میشه که در ادامه به چندتا از مزیت های کلیدی اون اشاره می کنیم.

مواد پلیمری اغلب برپایه مواد آلی فرار هستند که در مقایسه با مواد قیری مواد مضر و خطرناک وارد آب نمی کنند و از این رو با محیط زیست سازگارتر هستند و برای آب بندی استخر بسیار مفید هستند و از طرفی پایداری بسیار بهتری دارند. این مواد خصوصا عایق های پایه سیمان-اکریلیک و همچنین عایق های پایه اکریلیک خمیری با سایر مصالح بنایی مانند آجر و سیمان سازگاری بهتری دارند. عایق های پلیمری روش مصرف بسیار آسانی دارند و معمولا با انواع ابزارهای پرداخت مثل چتکه، غلطک و ماله قابلیت اجرا شدن دارند.

عایق های پلیمری نسبت به ایزوگام انعطاف پذیری بهتری دارند و این باعث می شود در حرکات لایه های زیرین دچار ترک خوردگی نشود و همچنین در برابر اشعه های ماوراء بنفش بسیار مقاوم هستند. عایق های پلیمری(به جز عایق پایه قیری) قابلیت اجرا در انواع رنگ را دارند و می توانند مطابق با سبک های متنوع معماری به کار گرفته شوند.

ملات های پلیمری معمولاً در مقایسه با عایق رطوبتی قیری به نگهداری کمتری نیاز دارند و همچنین تعمیر و بازسازی آن ها بسیار راحت است.

مارا در اینستاگرام دنبال کنید

پروژه خود را با ما آغاز کنید

از ما به صرفه ترین و زیباترین ها را بخواهید.